Om Kyokushin

 
                                    
Här kommer ett inlägg helt ägnat karate. Vad är kyokushin? Hur går det till? Varför träna karate?
 
Det finns många olika stilar inom karate och den jag tränar heter Kyokushin. Stilen grundades av Sosai Masatasu Oyama, som föddes 1923 i Korea. Stilen är altså ganska ung. Sosai var 15 år gammal när han flyttade till Japan och kom i kontakt med karate. Efter att ha vunnit "All Japan Championship Tournament" bestämde han sig för att ägna resten av sitt liv till karate och grundade sin egen stil, kyokushin.

Kyokushin, the strongest karate, är inte bara fighting och tävling. Framför allt är det en kampkonst, och man håller hårt på diciplin. Diciplinen är inte bara för att ingen ska skada sig, det utvecklar även psyket. Det finns ett utryck som Sosai gav som en vägledning inom träningen, osu no seishin, vilja till tålmodighet. Det betyder att du gör alltid ditt bästa, du pressar dig själv till dina gränser och när du är där pushar du dig själv lite till. Många som tränar kyokushin tar med sig denna inställningen till sin vardag, det blir ett sätt att leva på.
Att vara respektfull mot sina medtränare och sin instruktör är också otroligt viktigt. I dojon får man inte bete sig hur som helst och man skall alltid vara ödmjuk. Jag kan tycka att det är det som är så otroligt charmigt med kyokushin. Vi tränar hårt, vi sparras hårt, vi gör vårt bästa samtidigt som vi alltid kommer ihåg att respekta och vara ödmjuka mot varandra.
 
Upplägget på ett träningspass är oftast 90 minuter träning. Passet börjar med hälsning och meditation, sedan uppvärmning och stretch. Sedan kan det variera mellan Kihon (grundtekniker), Kata (förutbestämda rörelsemönster), Kumite (fighting), Bun-Kai (applikationer) och Taiso (fysiska övningar). Instruktören bestämmer vad man ska träna under passet, ibland är det kanske mycket kihon och kata, en annan gång kanske det är bun-kai och taiso. Det blir en del variation!
 
Läs gärna mer om karate på www.kyokushin.se och på www.gkksweden.com!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback